Razmere, ki zaradi covida-19 vladajo v svetu, so močno spremenile naše življenje, a ne toliko, da se ne bi spomnili velikih prelomnic naše zgodovine in kulture ali ljudi, ki so nam bili dragi, pa jih, žal, ni več med nami.

Tako bomo tudi letos, vsak na svojem koncu, obeležili dva praznika: dan reformacije in dan spomina na mrtve.

S prvim, ki ga slavimo 31. oktobra, se bomo spomnili reformacijskega gibanja in Martina Luthra, ki je prav 31. oktobra leta 1517 v Wittenbergu v Nemčiji  navedel  95 tez o prenovi cerkve  in zahtevo, da morajo biti cerkveni obredi vernikom razumljivi, v domačem jeziku. Pri nas je glavno vlogo pri tem odigral  Primož Trubar, ki je leta 1550 napisal   prvo knjigo v slovenskem jeziku (Katekizem – dodal je še Abecednik).  V kratkem času (od 1550 do 1595) pa so Trubar in njegovi protestantski somišljeniki, zlasti Dalmatin, Krelj in Bohorič, knjižni jezik ne le utemeljili, ampak so ga razvili do zavidljive popolnosti.

Zdaj, ko smo doma in izolirani od večine zunanjega dogajanja,  je prav, da se še toliko bolj zavemo vrednot, ki jih imamo. Imamo čas, da vzamemo in preberemo kakšno zanimivo knjigo,  kajti tako bomo dokazali, da cenimo lastni jezik.

Prvega novembra bomo obeležili tudi dan spomina na mrtve in se s tem spomnili na vse tiste, ki jih ni več med nami.

Želimo, da jesenske počitnice preživite v znamenju pozitivnih misli in v želji, da se razmere čim prej izboljšajo in nas vrnejo v ustaljene tirnice življenja.

Dostopnost