V torek, 29. 10. 2019, smo se dijaki različnih letnikov SŠGT Radenci v zgodnjih jutranjih urah z avtobusom odpravili proti Bologni, od koder smo poleteli do španskega mesta Barcelone. Po dolgi in naporni poti  iz Radencev smo prispeli v mesto Lloret de Mar in se nastanili v hotelu Don Juan.

Prvi dan smo se po zajtrku odpeljali v Barcelono. Najprej smo se odpravili do enega najbolj znanih, še nedokončanih, del slavnega španskega arhitekta Gaudija – do bazilike Sagrada Familia. Nato smo si ogledali Olimpijski stadion, kjer so se leta 1992 odvijale olimpijske igre. Po ogledu stadiona smo se odpravili do panoramske razgledne točke, s katere smo imeli lep razgled na celotno mesto ter pristanišče. Ko smo si napasli oči nad lepotami tega velemesta, smo se odpravili v mestni park, kjer se nahaja slavolok zmage, prav tako pa smo si ogledali tudi ostanke stare rimske tržnice. Sledil je čas za kosilo in nakupovanje drobnarij na najslavnejši turistični točki Barcelone – La Rambli. Sledila je vožnja v Gaudijev park,  Park Güell. Po zanimivem dnevu smo se odpravili nazaj v hotel.

Drugi dan smo se odpeljali v majhno špansko mesto Figueres in obiskali muzej z galerijo svetovno znanega španskega umetnika Salvadorja Dalija. Sledil je ogled sosednjega obmorskega mesteca Tossa del Mar s prostim časom za poležavanje na peščeni plaži, nekateri so si, po želji, ogledali bližnjo trdnjavo na pečini nad plažo, drugi pa so uživali v sprehodu po tipičnih uličicah tega obmorskega mesta. Sledil je povratek v Lloret de Mar z večerjo in kratkim sprehodom po obmorski promenadi.

Tretji dan je bil naš zadnji dan v  prelepi Kataloniji. Odpravili smo se na goro Montserrat, ki se ponaša z znanim kulturno-umetniškim in božjepotnim središćem Špancev. Zaradi velikega števila turistov smo del poti na goro prepešačili, nato smo uživali v razgledu na okoliške doline ter si ogledali tamkajšnjo cerkev z znamenito črno Madono.

Konec naše ekskurzije so najbolj nestrpno pričakovali ljubitelji nogometnega kluba iz Barcelone, saj smo obiskali enega najbolj znanih in športno obleganih nogometnih stadionov v Španiji ter v Evropi –  Camp Nou, dom FC Barcelone. V muzeju  smo spoznali zgodovino kluba, videli pokale, stare žoge, drese ter slišali zgodbo o nogometnem uspehu svetovno znanega  Lionela Messija. Po ogledu muzeja smo se sprehodili tudi po samem stadionu, posedeli na tribunah in občudovali ogromno število sedežev, saj  je stadion glede na kapaciteto sedežev med prvimi tremi v svetovnem merilu.

Po končanem ogledu smo se z avtobusom odpravili na letališče v Barceloni in  ob 22. uri poleteli v Bologno, od koder smo se z avtobusom odpravili proti domu. V Radence smo prispeli v soboto, 2. 11. 2019, v dopoldanskih urah.

Patricija Sračnjek in Urška Jerič

(29. 10. 2019 – 2. 11. 2019)

   

Dostopnost