V torek, 22. 6. 2021, so dijaki zaključnih letnikov pripravili prireditev ob zaključku  maturitetne raziskovalne naloge z naslovom Tudi moj kraj je del Slovenije, ki je nastajala v okviru projekta SKUM. Dogodek s slavnostnim kosilom so namenili vodilnim partnerjem SKUM, predstavnikom MIZŠ in CPI, sodelujočim umetnikom, predstavnikom zunanjih partnerjev šole ter županom občin, omenjenih v projektu.

Pri raziskovalni nalogi so dijaki sodelovali z umetniki in spoznavali svet skozi oči umetnosti. Izdelali so inovativni turistični produkt,  ki predstavlja kulturno avtentičnost posameznega kraja. Oblikovali so besedila, fotografije, zemljevide, v katerih so izrazili svoja čustva, misli in poznavanje. Ob raziskovanju krajev so sodelovali z umetniki Jano Milovanoić, Špelo Frlic in Tadejem Bernikom, naredili zanimive zapise, fotografije, intervjuje in gradili na določenih področjih, kot so vodenje, promocija, vizualizacija ter lokalno povezovanje.

Tako je nastal  projekt mladih vodičev Pomurja – Idemo, ki nas skozi zgodbe in doživetja popelje po številnih krajih Pomurja. Zgodbe so razvijali tako v pisani besedi kot tudi vizualnem jeziku oz. fotografijah. Posebnosti krajev so tako zaživele v novi podobi. Nastal je spletni zemljevid s predstavitvijo krajev, izdelali pa so tudi brošuro z naslovom Idemo.

V okviru maturitetne naloge pa so se dijaki  na slavnostnem dogodku poleg prej omenjene teme predstavili še z dvema temama, in sicer: dijaki 4.Ta in 4. Tb razreda  so predstavili  Okuse žlahtne slovenske zemlje, skupina dijakov 5. Pt in 4. Tb razreda pa temo Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. Dijaki kuharstva in strežbe so  poskrbeli za pripravo in postrežbo jedi, dijaki turizma pa so poleg razstave fotografij in brošure pripravili še animacijo.

Vsem je odlično uspelo in s ponosom ugotavljamo, da s svojim delom ohranjamo  prepoznavnost v slovenskem svetu gastronomije in turizma.

Z opravljanjem nalog naših dijakov in profesorjev pa so bili zadovoljni tudi predstavniki strokovne podpore v projektu SKUM za VIZ SV regije iz Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Zavoda PETIDA, ki so ob tem dogodku posebej čestitali vsem ustvarjalcem  projekta, dijakinjam in dijakom, profesoricam in profesorjem, umetnicama in umetniku, koordinatorici projekta SKUM na šoli in ravnateljici. Zahvalili so se za zaupanje, angažiranost in vztrajnost.

 

Dostopnost