Leto je naokrog in tako bomo v tednu pred počitnicami spet obeležili praznik reformacije. Spomnili se bomo tudi vseh tistih, ki smo jih imeli radi, a jih, žal, ni več med nami. Potrudili se bomo opraviti še nekaj šolskih obveznosti in potem se bomo predali kratkim jesenskim počitnicam. Nekateri bodo v tem času odpotovali v tujino, saj smo organizirali kar dve ekskurziji, in sicer v Španijo in Veliko Britanijo ter Irsko.

Prav je, da se zavedamo, kako velik je pomen naših reformatorjev. Pri tem je  glavno vlogo prav gotovo odigral  Primož Trubar, ki je  bil  utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika. Slovence je opismenjeval,  zato ga lahko upravičeno imenujemo »Rodoljub Ilirski«, kot se je tudi sam podpisoval.

Slovenci smo z reformacijo dosegli stik s sočasnim evropskim razvojem. V kratkem času (od 1550 do 1595) so Trubar in njegovi protestantski somišljeniki, zlasti Dalmatin, Krelj in Bohorič, knjižni jezik ne le utemeljili, ampak so ga razvili do zavidljive popolnosti.

V spomin na to dogajanje Slovenci 31. oktobra praznujemo dan reformacije. Dan kasneje, 1. novembra, pa bomo obeležili tudi dan spomina na mrtve.

Želimo, da jesenske počitnice prijetno preživimo in si naberemo novih moči za  obveznosti, ki nas znova čakajo po prihodu v šolo.

Dostopnost