V času prvomajskih počitnic  bomo obeležili dva praznika.

Dan upora proti okupatorju je državni praznik, ki ga pod tem imenom praznujemo od leta 1992, in sicer 27. aprila. Na ta dan se v Sloveniji spominjamo  začetka upora proti okupatorju in ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), ki je bila osrednja uporniška  organizacija Slovencev v 2. svetovni vojni. Spominjamo se torej slovenskih upornikov in časov, ko so Slovenci nastopili zoper fašizem.

Spomnili pa se bomo tudi na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja 1886 v Čikagu. Takrat so delavci postavili zahtevo po 8-urnem delavniku in političnih pravicah, vendar jih je pri tem ovirala policija. Demonstracije v spomin na te dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblike delavskega gibanja. Gre za mednarodni praznik dela, ki predstavlja simbol solidarnosti vseh delavcev  in ga  praznujemo prvega maja. Je državni praznik ter dela prost dan. V prejšnjih letih so praznovanje navadno začele godbe, ki so igrale delavske budnice.

S praznovanjem je v Sloveniji povezano še postavljanje mlaja in kurjenje kresov, česar pa letos zaradi razmer, ki trenutno vladajo v svetu, najbrž ne bo. Ne bo tudi brezskrbnih druženj in življenja brez misli na epidemijo. Prvomajske počitnice pa se kljub vsemu začenjajo v ponedeljek, 26. aprila 2021, in bodo trajale vse do petka, 30. aprila 2021. Prvi šolski dan V ŠOLI bo znova v ponedeljek, 3. maja 2021.

Prijetne praznike želim vsem vam, dragi dijaki in dijakinje, vašim staršem ter vsem zaposlenim na šoli.

Ravnateljica: Janja Prašnikar Neuvirt

Dostopnost