V četrtek, 24. 6. 2021, smo obeležili dan državnosti, slovenski državni praznik. Spomnili smo se dogodkov izpred 30 let, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan je bila sprejeta Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Po zvokih himne sta nas skozi kratek pregled dogodkov v zvezi z osamosvojitvijo Slovenije popeljali Lara in Ana Luša, dijakinji 1. letnika. Spomnili smo se, da je Slovenska skupščina  25. junija 1991 razglasila neodvisnost Slovenije in prevzela nadzor nad svojimi mejami. Jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti. Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh zaustavili več oklepnih enot, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa blokirali v vojašnicah.  Na začetku julija 1991 je po posredovanju Evropske skupnosti prišlo na Brionih do pogajanj med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Podpisali so t.i. brionsko deklaracijo, ki jo je 10. julija potrdila tudi slovenska skupščina. Prve države so medtem že priznale samostojno Slovenijo. 15. januar 1992 jo je priznala večina članic Evropske skupnosti. 22. maja 1992 je Slovenija postala 176. članica OZN. Tega dne je pred sedežem organizacije v New Yorku zaplapolala tudi slovenska zastava. Tako smo 25. junija dobili svojo samostojno, suvereno in demokratično državo Slovenijo.

Domovina. Kako lepa beseda …

Kaj  je domovina? Zakaj to deželo imenujem domovina? Zakaj čutim, da je to moja domovina?

Kako hudo mora biti, ko v upanju na boljše življenje zapustiš svoj dom in greš v neznano … Ko te ne obdaja več tvoj materni jezik, ampak popolnoma druge govorice … Ko si obdan z neznanci in nikamor ne spadaš … Vse preveč in vse prehitro pozabljamo, da je na desetine generacij hrepenelo po tem, kar imamo danes, po tem, kar jemljemo kot samoumevno.

 

Kje šumijo bistre reke kot kristal,
kje se v toplem soncu ziblje modri val,
kje so med gorami tiha jezera,
kje potoček bister žubori z gora?

To najdražja moja je dežela,
domovina moja ljubljena,
polna sonca, cvetja in zelenja,
to najlepši košček je sveta.

Lastna država je ena od vrednot, katere se moramo čim bolj zavedati, jo spoštovati in imeti pozitiven odnos do nje. Pomembno jo je imeti rad, biti ponosen nanjo, o njej govoriti, se o njej učiti,  jo z znanjem braniti pred vsemi, ki bi želeli potvarjati zgodovino in ji s tem škodovati.

Ob tej priložnosti je gospa ravnateljica podelila še knjižne nagrade za odličen uspeh dijakom 1. letnika in spričevala zaključnega izpita vsem, ki so uspešni končali triletni program srednjega poklicnega izobraževanja. Dijaki so s ponosom ugotavljali, da so usvojili znanja in ideje za prava pota v življenju. Ob tem so se iskreno zahvali gospe ravnateljici, razredničarki Darji Zlatnik, vsem profesorjem in drugim delavcem šole.

Vsem dijakom in zaposlenim smo čestitali ob prazniku državnosti, dijakom 3. letnika ob uspešno opravljenem zaključnem izpitu, vsem pa zaželeli dolge in prijetne počitnice, lepo poletje, takšno, brezskrbno, čisto običajno, ki ga že vsi močno pogrešamo.

 

 

Dostopnost