V četrtek, 4. novembra, smo se dijaki 1. Ta, 2. TaTb in 3. TaTb razreda odpravili na  strokovno ekskurzijo na Gorenjsko. Ta ekskurzija ja bila za nas res nekaj posebnega in dolgo pričakovanega, saj je zaradi situacije v zvezi s COVID-19 to bila za vse nas prva ekskurzija v srednji šoli.

Profesorji so nas seznanili s programom in nam dali nekaj osnovnih napotkov. Tako smo se na dan odhoda zgodaj zjutraj zbrali na glavni avtobusni postaji v Murski Soboti in se vkrcali na avtobus, pobrali  še dijake v Radencih in se odpravili proti Gorenjski. Kljub ranemu jutru smo bili dobre volje in polni energije.

Naš prvi cilj je bil Blejski grad. Na poti smo se ustavili, pojedli malico ter pobrali našo vodnico. Polni pričakovanja smo se odpravili do mogočnega gradu, ki se nahaja na visoki vzpetini nad Blejskim jezerom. Naša vodnica nas je popeljala skozi sobane in nam povedala nekaj besed o samem gradu. Potem smo se počasi odpravili proti gostišču, kjer smo opravili kosilo in se z novimi močmi odpravili peš naprej do hotela Astoria,  kjer so nam povedali nekaj o samem hotelu in njihovem delu. Ogledali smo si tudi Višjo šolo za gostinstvo in turizem Bled. Tam so nas prijazno sprejeli in nam predstavili šolo. Našo pot smo nadaljevali do kavarne Park, kjer nas je prijazno osebje postreglo s odlično blejsko kremno rezino in kavo. Povedali so nam  tudi nekaj besed o njihovem delu. Ob jezeru smo imeli tudi nekaj prostega časa za sprehajanje in občudovanje blejskih lepot. Proti večeru smo se zapeljali do Radovljice, kjer je bil tudi naš hostel, vendar smo šli prej še v čokoladni butik, kjer smo se malo posladkali in izvedeli veliko novega. Ogledali smo si tudi »lectarsko delavnico«, kjer nas je sprejel prijazen gospod, ki nam je za popestritev pripravil tudi prav posebno glasbeno točko. Tega nismo pričakovali, zato smo bili toliko bolj navdušeni. Po napornem in pestrem dnevu smo se počasi odpravili še na večerjo in v hostel, kjer smo se namestili. Sobe so bile čudovite, malo smo se še družili, nato pa utrujeni zaspali.

Naslednji dan nas je pričakal odličen samopostrežni zajtrk, nato pa smo zapustili hostel. Sledilo je vkrcanje na avtobus in odhod do Bohinjske Bistrice, kjer smo si ogledali prenovljen hotel z aquaparkom. Tam smo prečakali most in prišli do točke, kjer je  lep razgled na nedokončano smučišče na Komni. Nato nas je pot vodila do Bohinja, kjer smo si ogledali, kako so nekoč izdelovali sir, še prej pa smo se povzpeli do slapu Savice. To je bilo za nas še posebej zanimivo, saj ga omenja tudi naš veliki pesnik Prešeren. Nekateri so se o tem že učili, nekateri se še bomo. Odšli smo tudi do kmetije, na kateri smo degustirali njihov doma pridelan sir in mesne izdelke. Po okusni degustaciji smo se odpravili do Muzeja planšarstva, v katerem so nam predstavili nekdanjo kmečko življenje in takratno pridelovanje mlečnih izdelkov. Spet smo se odpravili proti avtobusu in se odpeljali do Zbiljskega jezera. Tam smo imeli večerjo v restavraciji s prečudovitim razgledom na jezero. Ker se je začelo temniti, smo z večerjo končali in se odpravili proti domu.

Ekskurzija nam je bila zelo všeč, ker smo videli in se naučili veliko novega.  Spoznali smo lepote Slovenije, se nadihali gorenjskega zraka, se družili in zbirali vtise, o katerih bomo z veseljem pripovedovali našim domačim, saj nam bodo še dolgo ostali v spominu.

                                                                            Lara Štefanec in Ana Luša Časar,
2.Tb

 

Dostopnost