Mednarodni projekt Erasmus+; Eco Tourism – 2022/2023

Sodelovanje s Srednjo šolo Dr. Đorđe Natošević iz Inđije v Srbiji.

V okviru mednarodnega projekta Erasmus+, katerega naslov je Eco Tourism (2022/ 2023), so nas obiskali učitelji in dijaki  Srednje šole Dr. Đorđe Natošević iz Inđije v Srbiji. Njihov obisk je trajal 5 dni. Program obiska je bil zelo zanimiv in raznolik. Cilji projekta so spoznati Radence in njihovo zgodovino, prehrano, turistične znamenitosti in vrstnike v Sloveniji.

Gostje iz Srbije so prispeli v Radence v sredo, 28. 9. 2022, v večernih urah. Nastanili smo jih v našem Youth Hostlu Radenci.

V četrtek zjutraj smo začeli s prvo delavnico na temo Turistično kulinarična doživetja po Sloveniji. Predstavili smo jim tipične slovenske jedi in vina s poudarkom na pomurski gastronomiji. Da je bila delavnica še bolj zanimiva in poučna, so gostje slike jedi sproti lepili na zemljevid Slovenije. Po končani predstavitvi so s pomočjo telefona rešili hitri kviz, ki se je nanašal na predstavitev. Pripravili smo tudi zabavno igro, kjer smo v obroček metali vrečke z moko. Pri obeh igrah je bil zmagovalec isti, ki se je na koncu posladkal s čokoladnimi pralineji.

Po končani delavnici smo se odpravili na SŠGT Radenci, kjer so si naši gostje ogledali osnovnošolsko tekmovanje Zlata kuhalnica.

Popoldan je bil namenjen ekskurziji. Odpeljali smo se v Gornjo Radgono, kjer smo si ogledali Klet Pod slapom in šampanjsko klet (Radgonske gorice). Sledila je vožnja na Kapelski Vrh, kjer se nahaja vinska fontana, od tu pa je tudi lep razgled na gorice in okolico. Naša zadnja točka ogleda je bil živalski vrt Sikaluzoo v Boračevi, od koder smo zaradi slabega vremena hitro odšli. 

V petek smo dan pričeli z delavnico s področja turizma z naslovom Slovenija – eko turistična destinacija za vas, za nas. Predstavili smo jim Slovenijo kot eko turistično destinacijo, ki nudi edinstvena doživetja in izkušnje, ki temeljijo na naravni in lokalni dediščini. Slovenija velja za zeleno deželo, zato slovenski turizem iz leta v leto beleži več obiskov turistov. Pri tem je pomembno, da goste opozarjamo na odgovorno vedenje do naravnega in družbenega okolja. V praksi to pomeni manj odpadkov, manjša poraba pitne vode in električne energije …  Učna ura s slušatelji je bila zelo dinamična, kar pomeni, da jih je tema pritegnila.

Po končanem predavanju smo se odpravili v Zdraviliški park, kjer smo jim predstavili doživljajsko pot Idemo v park. Mladi so si ogledali naravne in kulturne točke v parku, ki so nastale kot končni produkt sodelovanja umetnikov z našimi dijaki v okviru projekta SKUM.

Po aktivnostih v parku smo se odpravili na SŠGT Radenci, kjer smo z gosti izvedli kuharsko delavnico Reciklirana kuharija. Pri pripravi smo uporabili jedi iz naslednjih ostankov hrane: kuhane in dušene zelenjave, kuhanega krompirja in testenin, pečenega mesa, dušene ajdove kaše, bolonjske omake in belega kruha. V kuhinji je prijetno dišalo in vsi smo komaj čakali na pripravljeno kosilo.  Navdušeni in zadovoljni smo ugotovili, da je hrana preveč dragocena, da bi končala v odpadkih.

Po kosilu smo se odpravili v Maribor. Sprehodili smo se po Trgu svobode, pot nadaljevali do Glavnega trga in Lenta, kjer smo občudovali Staro trto, ki je najstarejša trta na svetu. Imeli smo tudi prosti čas za nakupe spominčkov.

V soboto zjutraj smo se odpravili na ekskurzijo po Prekmurju. Obiskali smo podjetje Lušt v Renkovcih, kjer so nam predstavili pridelavo različnih sort paradižnika v rastlinjakih s pomočjo izkoriščanja geotermalne energije. Sledila je vožnja do čokoladnice Passero v Tešanovcih. Tukaj smo se seznanili z njihovo dejavnostjo, videli, kako nastanejo pralineji in opravili sladko degustacijo. Naš naslednji ogled so bile Terme 3000 v Moravskih Toplicah, kjer smo si ogledali Hotel Livada Prestige s petimi zvezdicami, ki je znan po črni termo-mineralni vodi. Sledila je vožnja do Soboškega jezera, kjer se nahaja regijski promocijski center, paviljon Expano, ki predstavlja Pomurje v malem. Z ogledom in sprehodom smo ekskurzijo zaključili.

Po kosilu smo se odpravili še v Zdravilišče Radenci, kjer so nam predstavili podjetje in 140 let delovanja. V Zdravilišču Radenci  zdravijo bolnike s srčno-žilnimi obolenji. 

Tudi nedeljsko dopoldne smo izkoristili za pohod oz. ogled novo nastale tematske učne poti Čutim vodo. Na poti smo se ustavili pri železnem vrelcu, vrelcu za CO2 kopel in zdravilnem vrelcu. Skozi vodenje smo spoznali zgodovino kraja in turistični kraj Radenci. 

Sledilo je kosilo in sprostitev, in sicer kopanje v Termalnem kopališču Zdravilišča Radenci.

Zaključimo lahko, da so bili cilji projekta  doseženi, tako da smo vsi zadovoljni.  Delavnice in ekskurzije so bile zelo dobro pripravljene in v ponedeljek zjutraj so se gosti iz Srbije z lepimi vtisi vrnili domov. Z njimi se bomo spet srečali novembra, ko jih bomo mi obiskali.

Koordinatorice projekta: Darja Zlatnik, Elvira Štumpf, Bojana Flegar

 

 

 

Dostopnost