»Branje za globalni mir in življenje v harmoniji«

 

Leta 1999 so šolski knjižničarji začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru. V Sloveniji smo ga prvič praznovali leta 2007, 22. oktobra. Mednarodni dan šolskih knjižnic je do danes prerasel v mesec šolskih knjižnic.

S praznovanjem želimo slovensko javnost opozoriti na delo šolskih knjižnic in izpostaviti njihov pomen pri pridobivanju in povezovanju znanja, omogočanju empatije, razvijanju domišljije, treningu socialnih veščin ter vzpostavitvi pozitivnega odnosa do knjižnic in branja.

Letos poteka praznovanje pod geslom »Branje za globalni mir in življenje v harmoniji«, ki se nanaša na današnji čas, ko se veliko držav po svetu sooča s hudimi razmerami. Mir in življenje v harmoniji sta potrebna vsem na svetu. Branje nam lahko pomaga razumeti in podpirati eden drugega.

Na SŠGT Radenci smo pripravili pravljično uro za osnovnošolce 2. razreda OŠ Kajetan Kovič Radenci. Dijakinje Ana Luša Časar, Lara Štefanec in Klara Horvat so otrokom najprej predstavile našo šolo, potem pa so jim doživeto pripovedovale pravljico Ele Peroci Moj dežnik je lahko balon. To pravljico smo izbrali ob 100. letnici rojstva Ele Peroci in ker se pravljica navezuje na letošnje geslo »Branje za globalni mir in življenje v harmoniji«. V pogovoru so otroci povedali, da bi otrokom, ki živijo v strahu, vojni, želeli takšen dežnik, ki bi jih ponesel na varno, in da bi našli »Klobučarijo«, kjer bi vsi otroci bili prijatelji in bi se lahko skupaj igrali. Svoje dežnike, klobuke in sanjska mesta so otroci tudi narisali.

Na koncu druženja so naši dijaki otroke pogostili s čajem in pecivom, ki so ga pripravili skupaj z mentorjema praktičnega pouka Zdenko Mesarič in  Petrom Pertocijem.

Dostopnost