1. dan

V zgodnjih jutranjih urah smo se 26. oktobra 2022 iz Radencev odpravili na strokovno ekskurzijo proti Dolenjski,  ki je trajala dva dneva. Po vožnji mimo Ljubljane smo z avtoceste zavili proti Novemu mestu. Ogledali smo si to romantično prestolnico Dolenjske, se sprehodili čez most preko Krke, ki je s svojo zeleno barvo v meglenem jutru spominjala na smaragdno ogrlico, ki se vije skozi mesto. Tukaj smo si ob vodenju lokalne vodnice ogledali staro mestno jedro z Glavnim trgom,  rotovžem in arkadami,  si ogledali stolno cerkev svetega Miklavža, katerega oltar krasi slika slavnega Benečana Tintoretta, odšli do novomeške vedute ulice Breg z drobnimi hišicami na skali nad reko Krko.  Sledilo je nadaljevanje poti do hotela Grad Otočec, sprehod po čudovitem grajskem parku in okoli edinega vodnega gradu v Sloveniji. Po ogledu je sledilo okusno kosilo v bližnjem gostišču.

 Popoldan je minil kot blisk ob ogledovanju muzeja na prostem ob kartuzijo Pleterje, kjer nam je lokalni vodnik posredno predstavil življenje kmetov tega področja, kot so živeli pred stoletji (staro kmečko hišo, črno kuhinjo, gospodarsko poslopje, hlev itd.), ogledali smo si tudi nekaj starega kmečkega orodja. Nato je sledil ogled gotske cerkve kartuzije Pleterje, ki je natančna rekonstrukcija stare, kjer smo izvedeli marsikaj zanimivega o nastanku in življenju kartuzije Pleterje. Za konec dneva je sledil še sprehod po romantični Kostanjevici na Krki in nato vožnja proti Termam Čatež, kjer smo se nastanili v čudovitem hotelu s termalno riviero in uživali v okusni večerji in plavanju.

 

  1. dan

Po zajtrku je sledil ogled Term Čatež, sprehodili smo se skozi  najzanimivejše in sodobne hotele, predstavili so nam možnosti  nudenja storitev na področju hotelirstva, gostinstva in turizma, nato je sledil ogled Brežic. Pot nas je vodila skozi staro  mestno jedro, kjer smo odkrivali skrivnosti nekaterih najstarejših stavb: narodni in nemški dom, hišo družine Del Cott in znameniti vodni stolp, sprehodili pa smo se tudi do brežiškega gradu in spoznali njegovo zgodovino.

Po kosilu smo se odpravili na ogled   bližnje vinske kleti priznanega vinarja Isteniča, kjer so nam podrobno predstavili proizvodnjo penin lastne znamke ter nas popeljali po svoji kleti.  Kot gastronomsko zanimivost so nam ponudili sladoled s prelivom balzamičnega kisa lastne proizvodnje. Proti koncu dneva smo si v bližini Brežic ogledali še stari način shranjevanja kmečkih pridelkov za ozimnico v repnico, ki je v bistvu  večja jama, skopana v kremenčev pesek.

 

Obogateni z novimi spoznanji in znanjem s področja hotelirstva, gostinstva in turizma ter  polni vtisov o lepotah Dolenjske smo se proti večeru odpeljali proti domu, v Radence smo prispeli ob 18.40.

 

 

 

Dostopnost