Mednarodni projekt Erasmus+; Eco Tourism – 2022/2023

Obisk Srednje šole Dr. Đorđe Natošević (Inđije, Srbijia)

V okviru mednarodnega projekta Erasmus+, katerega naslov je Eco Tourism (2022/ 2023), smo obiskali učitelje in dijake Srednje šole Dr. Đorđe Natošević v Inđiji, v Srbiji. Naš obisk je trajal 5 dni. Program obiska je bil zelo zanimiv in raznolik. Cilj našega obiska je bil spoznati Inđijo, Novi Sad, Sremske Karlovce, Fruške terme, zgodovino bližnje in daljne okolice, prehrano, turistične znamenitosti.

V Srbijo smo prispeli zvečer, v nedeljo, 20.11. 2022. Nastanili smo bili v hotelu Monogram. Njihovi učitelji in dijaki so nas pridno spremljali na vseh ogledih in sodelovali pri vseh delavnicah.

V ponedeljek zjutraj smo začeli s kuharsko delavnico na temo Ekološko kuhanje. Kuharji, sodelovali so tudi naši dijaki, so pripravili nekaj tipičnih sremskih jedi. Z veseljem smo jih pojedli za kosilo. Med tem časom je druga skupina njihovih dijakov pripravila delavnici z naslovom Rastlinski in živalski svet Inđije in Ekološka gastronomija in naše jedi. Obe predstavitvi sta bili zanimivi.

Po končanem kosilu smo se odpravili na ogled mesta. Obiskali smo Kulturni center Inđije in razstavo slikarke Danice Jovanović (1886 – 1914), ki je pripadala generaciji srbskih modernistov. Po ogledu zanimive razstave so nas odpeljali na pohajkovanje v Outlet, česar smo bili vsi veseli.

V torek zjutraj smo se odpravili v Stari Slankamen, kjer smo se sprehodili do Donave, si ogledali cerkev Sv. Nikolaja, spomenik Bitke pri Slankamenu, vinsko klet Acumincum.

Popoldan smo se odpravili v Keltsko vas, kjer smo slišali o življenju Keltov v tistih krajih in si seveda ogledali vas, kot je bila v keltskih časih. Sledil je ogled Etno hiše Maradik, tudi tam smo si ogledali prostere iz tistih časov in slišali nekaj zgodbic.

Samostana Krušedol in Grgeteg sta bila naslednja na vrsti za ogled. Vse je potekalo dokaj hitro, saj je na ogled le majhen del obeh samostanov.

V sredo smo dan pričeli z odhodov v Sremske Karlovce, kjer smo si ogledali Patrijaršijski dvorec, gimnazijo z ogromnimi sobanami, ki so nas pritegnile. Sledil je ogled Pokret Gorana, šola in internat. Za konec pa smo obiskali še Ekološki center Radulovački, kjer smo imeli delavnico, predavanje na temo ekološkega turizma.

Po ogledu Sremskih Karlovcev smo se odpravili v Petrovaradin, kjer smo se povzpeli na trdnjavo in imeli zelo zanimivo predavanje iz zgodovine te trdnjave in okoliških krajev.

Prečkali smo most in si v Novem Sadu ogledali muzej in galerijo. Veliko smo slišali o zgodovini Vojvodine. Po okusnem kosilu smo se pred vožnjo v naš hotel odpravili še v Promenado, ki nas je s svojimi trgovinami zelo pritegnila.

V petek smo zjutraj obiskali njihovo šolo, si jo ogledali in sodelovali pri izdelavi ekološko – turističnega vodiča. Pri tem je šlo za razgovor o izgledu, podajali smo ideje za logo, pogovarjali smo se o zbiranju gradiva in razdelili smo si naloge za nadaljnje delo.

Po kosilu smo se odpravili v Fruške Terme, kjer je najprej bila opravljena predstavitev hotela in njegovih storitev. Najboljše tistega dela ogleda je bilo kopanje. Vsi so uživali v njihovih lepih in velikih bazenih.

V petek po zajtrku smo se poslovili od gostiteljev in se odpravili proti domu. Lahko ponovno zapišemo, ot smo lahko vsi opazili, so bili cilji projekta več kot doseženi in tega smo lahko vsi veseli. Delavnice in ekskurzije so bile zelo dobro pripravljene in smo se z lepimi vtisi vrnili domov. Postali smo dobri prijatelji.

Dostopnost