V petek, 23. 12. 2022, smo dijaki in delavci šole obeležili dan samostojnosti in enotnosti, si predali nekaj želja za prihajajoče leto, majhno pozornost pa smo namenili tudi ljudem iz Ukrajine, ki bivajo v našem dijaškem domu.

V dopoldanskem času smo opravili še zadnje ure pouka v tem letu, potem pa smo se dijaki in  delavci šole udeležili proslave, s katero smo obeležili  dan samostojnosti in enotnosti ter prihod novega leta. Pridružili so se nam tudi  bivši delavci šole. Skupaj smo preživeli čas na pragu praznikov, ko se že veselimo  toplih  besed, ko se želje selijo iz srca v srce. Da bi del tega vzdušja občutili tudi ljudje iz Ukrajine, ki so zaradi grozot vojne morali zapustiti domovino, smo dijaki in delavci šole s prostovoljnimi prispevki zbrali nekaj sredstev in obdarili vse tiste Ukrajince, ki bivajo v našem dijaškem domu. Podarili smo jim drobno pozornost in predali nekaj  toplih besed z željo, da nikoli ne bi prenehali upati na boljši jutri in da bi se jim uresničilo vse tisto, kar si v teh časih najbolj želijo.

Na proslavi, ki smo jo slovesno začeli s himno, smo se spomnili na dan samostojnosti in enotnosti, državni praznik v Sloveniji, ki se  praznuje 26. decembra. Ta dan obeležujemo razglasitev rezultatov plebiscita 26. decembra 1990.

Lara in Luša sta nas spomnili na dogodke izpred 32 let in nas popeljali skozi kratko zgodovino dogajanja. Ob tem je Zala zaigrala na klarinet, Melita je zapela pesem in Nejc je zaigral na tamburico.

Moderatorka Klara je ta del programa zaključila z mislijo, da je velik dar, če imamo radi materni jezik, svojo družino, svoj narod, če delamo  za skupno dobro, če poznamo zgodovino naroda in smo ponosni na svoje očete in dede, ki so ustvarjali prostor bivanja in kulturo … Vse to odraža ljubezen do svoje domovine in države. Nazadnje je izrekla še čestitke ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter željo, da tudi v prihajajočem letu skupaj tvorimo celoto, ki ji je ime –  Slovenija. Ne pozabimo nanjo in je nikoli ne izpustimo iz rok.

Sledil je bolj zabaven del prireditve, v znamenju pisanih lučk in sladkih dobrot. Ob tej priložnosti nam je ravnateljica Janja Prašnikar Neuvirt predala nekaj lepih misli ob iztekajočem se  letu in zaželela vse dobro za naprej.

Anja, Lara, Vid, Alen in Vasja so nam predstavili ekskurzijo v Srbijo in hkrati tudi obisk dijakov iz Srbije pri nas. Njihovo nazorno predstavitev je dopolnil še Nejc, ki je na tamburico zaigral srbsko skladbo, dijaki, ki so se ekskurzije udeležili,  pa so spekli nekaj srbskih dobrot in jih ponudili ob koncu prireditve.

Maj in Lara sta nas nasmejala s skečem, Marko pa nas je presenetil z atratktivno točko break danca. Celotno prireditev so popestrili dijaki 2., 3. in 4. letnika SSI- programa, smer turizem, ki so v zboru zapeli nekaj znanih pesmi, s katerimi so navdušili poslušalce.

Moderatorka Klara nam je skozi celotno prireditev predajala veliko lepih misli o tem, kaj nam je namenil čas, od katerega se poslavljamo, kaj vse nas je zaznamovalo in kaj je bilo tisto, kar nam bo za vedno ostalo v spominih. Zaključila je z razmišljanjem: »Kaj je naše največje darilo? To je čas, ki ga namenimo eden drugemu, so besede, ki nam ogrejejo srce in razbremenijo misli. Takega »darila« ne boste našli pod jelko in ni zavito v pakete, je pa zelo dragoceno, zato – naj nam novo leto nasuje čim več dragocenih daril, kot so prijazen nasmeh, mir, veselje in čim več priložnosti za uresničitev vsega dobrega.«

Dostopnost